سفارت آمریکا در کییف پس از دریافت اطلاعاتی درباره احتمال حمله هوایی در روز چهارشنبه، موقتا تعطیل شد.
وزارت امور خارجه آمریکا روز ۳۰ آبان در اطلاعیهای اعلام کرد سفارت ایالات متحده در کییف به دلیل دریافت اطلاعاتی درباره «حمله هوایی قابل توجه احتمالی در روز چهارشنبه» بسته خواهد بود.
در همین روز، الکساندر شالنبرگ، وزیر امور خارجه اتریش گفت که استفاده روسیه از سربازان کره شمالی در جنگ اوکراین نشان میدهد ولادیمیر پوتین به پیروزی «نزدیک نیست» اما «آماده تشدید تنش» است.
همزمان رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه، مجوز آمریکا را برای استفاده اوکراین از سلاحهای دوربرد غربی به منظور حمله به عمق خاک روسیه نادرست خواند و افزود درگیری موشکی بین دو کشور ممکن است جهان را در آستانه یک جنگ بزرگ قرار دهد.
پیش از این و در روز سهشنبه، ارتش روسیه از حمله اوکراین با موشکهای دوربرد آمریکایی اتاکمز (ATACMS) به منطقه بریانسک در نزدیکی مرز اوکراین خبرداد و اعلام کرد پنج موشک از شش موشک پرتاب شده با پدافند ضد هوایی روسیه منهدم شدند.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در واکنش به این حمله گفت: «این مرحله جدیدی از جنگ غرب علیه روسیه است و ما بر این اساس واکنش نشان خواهیم داد.»
به گفته لاوروف، کییف «بدون کمک کارشناسان و مربیان آمریکایی» قادر به استفاده از این موشکها نیست.
آمریکا، اتحادیه اروپا و بریتانیا، در واکنشهایی جداگانه اظهارات لاوروف را «لفاظی غیرمسئولانه» و باعث تاسف خواندند.
مجوز آمریکا و اروپا
پاول موراویکو، رییس ستاد کل ارتش بلاروس، مجوز آمریکا به اوکراین برای شلیک موشکهای دوربرد غربی به عمق خاک روسیه را محکوم کرد.
خبرگزاری رویترز، روز دوشنبه به نقل از منابع آگاه خبر داد دولت جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، به اوکراین اجازه خواهد داد از سلاحهای آمریکایی برای حمله به عمق خاک روسیه استفاده کند و افزود کییف قصد دارد در روزهای آینده اولین حملات خود را با برد بلند انجام دهد.
همان روز، نشریه گاردین نوشت که بریتانیا نیز احتمالا موشکهای استورم شَدو را برای هدفگیری داخل خاک روسیه به اوکراین ارسال خواهد کرد.
به گفته کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، این کشور نیاز دارد حمایت خود را از اوکراین «دو چندان» کند.
تغییر دکترین هستهای روسیه
روسیه، روز سهشنبه از دکترین جدید هستهای خود رونمایی و اعلام کرد تجاوز به فدراسیون روسیه و متحدانش از سوی یک کشور غیرهستهای با حمایت یک کشور هستهای، «یک حمله مشترک» تلقی خواهد شد و در صورتی که خطری جدی برای حاکمیت و تمامیت ارضی روسیه و بلاروس وجود داشته باشد، این کشور ممکن است از تسلیحات هستهای استفاده کند.
در دکترین جدید هستهای روسیه، پرتاب موشکهای بالستیک علیه فدراسیون روسیه از جمله شرایط استفاده از سلاحهای هستهای است.
نگرانیهای زلنسکی در مصاحبه با فاکس نیوز
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، در مصاحبه با شبکه فاکسنیوز از دست دادن اتحاد در این کشو را خطرناک دانست و از قطع کمکهای آمریکا به عنوان زمینه شکست احتمالی اوکراین یاد کرد.
او تاکید کرد تنها راه پایان دادن به جنگ، دیپلماسی است؛ گرچه در مورد نقش ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، در مذاکرات صلح «مردد» است.
به گفته زلنسکی، تغییر موضع پوتین بیش از هر چیزی به فشارهای آمریکا بستگی دارد.
او در این مصاحبه خاطرنشان کرد: «حتی در صورت قطع کمکهای آمریکا، ما میمانیم و میجنگیم.»