انجمن تجارت الکترونیک تهران: فیلترینگ هزاران میلیارد تومان از سبد خانوار کاسته است

جمعه ۱۴۰۳/۰۸/۱۱

میرنیما قاضی، رییس انجمن تجارت الکترونیک تهران اعلام کرد دست‌کم ۳۰ درصد از ۸۳ درصد از کاربران اینترنت در ایران که مجبور به استفاده از فیلترشکن هستند، ماهانه تا ۱۵۰ هزار تومان برای خرید فیلترشکن هزینه می‌کنند که باعث کسر هزاران میلیارد تومان از اقتصاد دیجیتال و سبد خانوار می‌شود.

براساس گزارش‌های انجمن تجارت الکترونیک و بررسی‌های فصلی کیفیت اینترنت، فیلترینگ و اختلالات مقطعی در اینترنت باعث ایجاد هزینه‌های بسیاری برای کسب‌وکارهای اینترنتی و کاربران شده است.

به گفته قاضی، قطع لینک‌های ارتباطی در برخی اپراتورها که در سال جاری بارها رخ داده حتی در مقاطع کوتاه مدت پنج تا ۱۰ دقیقه‌ای به کاربران ضررهای اقتصادی و زمانی وارد می‌کند که مستقیما بر درآمد و عملکرد کسب‌وکارهای اینترنتی تاثیر می‌گذارد.

ادامه فیلترینگ با وجود استقرار دولت پزشکیان در روزها و هفته‌های گذشته باعث اعتراضات گسترده‌ای در میان کاربران ایرانی شده بود تا جایی که مهدی طارمی، مهاجم تیم‌ ملی فوتبال ایران و باشگاه اینترمیلان ایتالیا در هفتم آبان در یک استوری اینستاگرامی خواهان رفع فیلترینگ شد و نوشت: «نه به فیلترینگ، این مطالبه‌ای ملی است».

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان، ۲۳ مهر، در پاسخ به سوالی در خصوص رفع فیلترینگ اینترنت گفته بود: «نمی‌توانیم تغییرات را به یک‌باره ایجاد کنیم، فرآیند بازنگری در فیلترینگ در حال پیگیری است، صبوری کنید.»

پس از درخواست سخنگوی دولت پزشکیان از مردم برای صبوری در رفع فیلترینگ، روزنامه هم‌میهن کاریکاتوری مرتبط با وعده‌های دولت چهاردهم جمهوری اسلامی درباره رفع فیلتر منتشر کرد و به دنبال انتشار این کاریکاتور، دادستان تهران علیه این روزنامه اعلام جرم کرد.

براساس گزارش‌های انجمن تجارت الکترونیک و بررسی‌های فصلی کیفیت اینترنت؛ فیلترینگ و اختلالات مقطعی در اینترنت باعث ایجاد هزینه‌های بسیاری برای کسب‌وکارهای اینترنتی و کاربران شده است.

ستار هاشمی، وزیر ارتباطات، دوم آبان گفته بود آمار نشان می‌دهد ادامه روند فیلترینگ به مصلحت نیست و چالش‌های جدیدی برای کشور ایجاد کرده است. به گفته او دولت رفع فیلترینگ را با جدیت دنبال می‌کند چرا که وعده پزشکیان بوده و موضع رسمی دولت به حساب می‌آید.

به گفته قاضی، فیلترینگ نه‌تنها اهداف سیاست‌گذاران را برآورده نکرده که حتی با وجود محدودیت‌های شدید بر پلتفرم‌هایی مانند اینستاگرام و واتس‌اپ، نزدیک به ۹۰ درصد کاربران اینستاگرام پس از مسدود شدن آن به این پلتفرم بازگشته‌اند که این نشان از ناکارآمدی این سیاست‌ها دارد.

در سوی مقابل، گروهی از موافقان فیلترینگ، سوم آبان در تجمعی در تهران، خواستار مسدودسازی پلتفرم‌هایی مانند اینستاگرام، تلگرام و واتس‌اپ شدند.

هزینه‌های ناشی از استفاده از فیلترشکن‌ها

قاضی با اشاره به گزارش آزمایشگاه داده و حکمرانی گفت دست‌کم ۳۰ درصد از کاربران اینترنت در ایران ماهانه تا ۱۵۰ هزار تومان برای خرید یا تمدید فیلترشکن هزینه می‌کنند و گردش مالی بازار خرید و فروش ابزارهای فیلترشکن سالانه به بیش از پنج هزار میلیارد تومان می‌رسد.

به گفته قاضی، بیش از ۷۳۰ وب‌سایت پربازدید ایرانی نیز به دلیل فیلترینگ از دسترس خارج شده‌اند که باعث بروز مشکلات بیشتری برای کاربران و کسب‌وکارها شده است.

خسارت‌های کیفی فیلترینگ و فرار مغزها

قاضی تاکید کرد که فیلترینگ علاوه بر خسارات مالی، ضررهای کیفی زیادی نیز به همراه دارد. تداوم فیلترینگ و محدودیت‌های اینترنتی باعث ناامیدی نیروی انسانی و فرار متخصصان شده که به‌عنوان یک خسارت ملی قابل محاسبه نیست.

به گفته او فیلترینگ در کنار تحریم‌ها به اکوسیستم نوآوری و فن‌آوری کشور آسیب رسانده و ادامه این روند می‌تواند پیامدهای جبران‌ناپذیری برای توسعه اقتصادی و فن‌آوری ایران داشته باشد.

با این حال شهاب اسفندیاری، رییس دانشگاه صداوسیما، ۲۴ مهر، رها کردن فضای مجازی را «غیر شرعی» خوانده و گفته بود: «هیچ پیام‌رسانی در غرب اجازه ندارد بدون ‌پاسخگویی حقوقی به حکومت فعالیت کند، در این شرایط برخی‌ها در ایران صورت‌مسئله را پاک می‌کنند و می‌گویند چرا فیلترینگ را برنمی‌دارید.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گفت‌وگوی ویژه
۲۴ با فرداد فرحزاد
جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی

شنیداری

پادکست‌ها