محمدصادق معتمدیان، روز سهشنبه اول آبان در مراسم معارفه خود بهعنوان استاندار جدید تهران، با اعلام اینکه از ۲/۵ میلیون تبعه ساکن این استان بیش از ۴۰ درصد (یک میلیون نفر) بهصورت غیرمجاز حضور دارند، بر لزوم اخراج این افراد تاکید کرد.
اسکندر مومنی، وزیر کشور دولت چهاردهم نیز در این جلسه، تهران را مهاجرپذیرترین استان کشور اعلام کرد و با تاکید بر اینکه ساماندهی و «طرد اتباع بیگانه غیرمجاز» باید در اولویت قرار بگیرد گفت: «ما بارها گفتهایم که روحیه مهاجرستیزی نداریم و مشترکات زیادی با همسایگانمان داریم.»
به گفته مومنی، بر اساس قوانین بینالمللی کشورهای مهاجرپذیر باید کمک شوند «ولی هیچ کمکی به ایران نشده» است.
اجرای وعده قالیباف در دولت پزشکیان
یکی از محورهای اصلی شعارهای انتخاباتی محمدباقر قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم، جلوگیری از ورود پناهجویان اهل افغانستان به ایران و اخراج مهاجران غیرقانونی بود. ایدهای که روزنامه هممیهن از آن به عنوان مهاجرستیزی «به سبک احزاب راست افراطی اروپا» یاد کرد.
قالیباف در بخشی از تبلیغات انتخاباتیاش از موارد پیشبینی شده در برنامه هفتم توسعه برای اختصاص بودجه به مرزهای شرقی و «انسداد کامل» در این زمینه گفت و وعده داد اتباع «غیرمجاز» ساکن ایران را بر اساس این برنامه «بهطور کامل طرد کند».
با تثبیت دولت مسعود پزشکیان و انتصاب استانداران، حالا وزارت کشور این دولت با ایدههای قالیباف که اکنون رییس مجلس شورای اسلامی است و از رسیدن به مقام ریاستجمهوری بازمانده، در حال عملی شدن است.
استاندار جدید تهران کیست؟
معتمدیان از مدیران ارشد دولتی وزارت اطلاعات و یکی از کسانی است که به دلیل صدور دستور شلیک به معترضان در جریان خیزش انقلابی، به عنوان یکی از ناقضان حقوق بشر در ایران شناخته میشود.
او در طی ۲۰ سال گذشته در دستگاه اجرایی جمهوری اسلامی، سمتهای گوناگونی همچون ریاست شورای سیاستگذاری آموزشی شمال غرب کشور و مدیریت ارشد دولتی وزارت اطلاعات در استانهای آذربایجان غربی، ایلام و خراسان جنوبی را بر عهده داشته است.
معتمدیان اولین مقام رسمی و ارشد جمهوری اسلامی است که پس از سقوط دولت افغانستان و روی کار آمدن دوباره طالبان، به این کشور سفر کرده است.
نگاهی به کارنامه معتمدیان در وزارت اطلاعات و عملکردش در استانداری آذربایجان غربی، نگرانیها را درباره بیشتر شدن موارد نقض حقوق بشر در استان تهران تشدید کرده است.
اخراج ۲۲۷ خانواده در یک روز
خبرگزاری باختر، رسانه تحت کنترل طالبان، گزارش داد که روز دوشنبه دستکم ۲۲۷ خانواده مهاجر افغان در یک روز از ایران اخراج شدهاند.
در ماههای گذشته فشار نیروهای امنیتی و انتظامی به مهاجران اهل افغانستان در ایران افزایش یافته و گزارشها از افزایش رد مرزهای غیرقانونی، همراه با برخوردهای شدید با این شهروندان حکایت دارند.
روزنامه شرق روز شنبه ۲۰ مرداد در گزارشی از بازداشت شماری نوجوان افغانستانی بین ۱۰ تا ۱۷ سال با وجود داشتن مدارک خبر داد و نوشت گرچه رد مرز کودکان زیر ۱۸ سال و زنان به تنهایی غیرقانونی است اما این اتفاقات در حال رخ دادن است.
علاوه بر جمهوری اسلامی، پاکستان هم در ماههای گذشته فشارها بر اتباع خارجی را در خاک خود افزایش داده و بر اساس اعلام سازمان ملل، در یک سال گذشته ۷۳۳ هزار افغان را اخراج کرده و به افغانستان باز گردانده است.