سرویس ام‌آی۵ بریتانیا: از ژانویه ۲۰۲۲ میلادی ۲۰ توطئه بالقوه کشنده تهران را مختل کردیم

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۷/۱۷

کن مک‌کالوم، رییس سرویس امنیتی ام‌آی۵، اعلام کرد سازمانش طی دو سال گذشته ۲۰ توطئه بالقوه کشنده را که مورد حمایت جمهوری اسلامی بوده مختل کرده است. او گفت تهران با استفاده از واسطه‌ها و گروه‌های جنایتکار، توطئه‌های ترور و خرابکاری علیه مخالفان در بریتانیا را افزایش داده است.

رییس سازمان اطلاعات داخلی بریتانیا (ام‌ای۵) در گزارشی هشدار داد اگر تهران احساس کند که بریتانیا از نظر سیاسی یا نظامی در حمایت از اسرائیل درگیر شده است، ممکن است این توطئه‌ها را به دیگر اهداف در بریتانیا متمرکز کند؛ به‌ویژه با توجه به تنش‌های اخیر در خاورمیانه و حملات موشکی اخیر به اسرائیل، این احتمال می‌تواند به واقعیت تبدیل شود.

رییس ام‌ای‌۵ با اشاره به جنگ جاری اسرائیل با حماس در غزه و حزب‌الله در لبنان گفت این مساله به‌طور مستقیم باعث افزایش توطئه‌های تروریستی در بریتانیا نشده، اما مشکلاتی در نظم عمومی، امنیت جامعه و افزایش جرایم ناشی از نفرت را به همراه داشته و پلیس مجبور شده با آنها برخورد کند.

توطئه‌هایی که خنثی شدند

به گفته مک‌کالوم در سال جاری میلادی، ام‌ای۵ و پلیس بریتانیا توانسته‌اند پنج توطئه جدید را کشف کنند که از سوی جمهوری اسلامی حمایت شده بودند.

حمله به پوریا زراعتی، یکی از مجریان تلویزیون ایران‌اینترنشنال که در روز جمعه ۱۰ فروردین از سوی سه مهاجم مسلح به سلاح سرد انجام شد یکی از فعالیت‌های تروریستی جمهوری اسلامی در ماه‌های گذشته در انگلستان به شمار می‌رود.

مک‌کالوم هدف این تهدیدات را ایجاد رعب و وحشت در میان مخالفان و همچنین اعمال فشار بر افراد و گروه‌هایی اعلام کرد که تهران آن‌ها را مخالف یا تهدیدی برای بقای خود می‌داند.

در سال‌های گذشته شبکه ایران‌اینترنشنال بارها از سوی وابستگان و مقامات جمهوری اسلامی تهدید شده است.

کاظم غریب‌آبادی، معاون وقت قوه قضاییه جمهوری اسلامی در ۱۸ خرداد سال جاری ایران‌اینترنشنال را یک «سازمان تروریستی» توصیف و کارکنان آن را به تعقیب و عدم مماشات تهدید کرد.

همکاری‌های پنهان با گروه‌های جنایتکار

به گفته مک‌کالوم جمهوری اسلامی از شبکه‌های جنایتکار برای اجرای توطئه‌های خود استفاده می‌کند.

این همکاری‌ها شامل تهدیدات، ارعاب، و حتی انجام حملات تروریستی و خرابکاری علیه افراد مشخص در بریتانیا است و استفاده از این شبکه‌ها به جمهوری اسلامی اجازه می‌دهد تا بدون دخالت مستقیم نیروهای دولتی، به اهداف خود دست یابد و از طرفی نقش خود را در این حملات پنهان نگه دارد.

واشینگتن‌پست روز پنج‌شنبه ۲۲ شهریور در گزارشی به استفاده جمهوری اسلامی از شبکه‌های جنایتکار غربی برای برنامه‌ریزی‌ اقدامات خشن علیه مخالفان خود در آمریکا و اروپا پرداخت و نوشت مقام‌های بریتانیایی برای محافظت از ایران‌اینترنشنال، شبکه خبری ماهواره‌ای مستقر در لندن که مخاطبان میلیونی در ایران دارد و جمهوری اسلامی آن را «غیرقانونی» می‌خواند، اقدامات قابل توجهی انجام داده‌اند.

شبکه ایران‌اینترنشنال پیش از این و در ۲۹ بهمن‌ سال ۱۴۰۱ پس از تهدیدهای امنیتی مجبور شد پخش تلویزیونی خود را به طور موقت از لندن به واشینگتن منتقل کند.

این شبکه روز سوم مهر ۱۴۰۲ بعد از وقفه‌ای چند ماهه، پخش برنامه‌های خود را از استودیوی جدید در لندن از سر گرفت.

در جریان یکی از تلاش‌ها برای «انجام عملیات تروریستی علیه ایران‌اینترنشنال»، یک تبعه اتریشی چچنی‌تبار به نام محمد‌حسین دوتایف در بهمن‌ سال ۱۴۰۱ از سوی پلیس متروپولیتن شناسایی و بازداشت شد.

دادگاه کیفری مرکزی انگلستان روز جمعه اول دی ۱۴۰۲ دوتایف را به اتهام «اقدام تروریستی علیه ایران‌اینترنشنال» به سه سال و شش ماه زندان محکوم کرد.

تهدیدات افزایشی از سوی دولت‌های دیگر

جمهوری اسلامی تنها کشوری نیست که در این نوع اقدامات دست دارد. روسیه نیز با استفاده از شبکه‌های مشابه جنایتکار در حال اجرای توطئه‌های خرابکاری در بریتانیا و اروپا است.

به گفته مک‌کالوم تحقیقات ام‌آی۵ درباره تهدیدات دولتی، شامل جمهوری اسلامی، روسیه و چین، در سال گذشته ۴۸ درصد افزایش یافته است. این امر نشان‌دهنده شدت و گسترش تلاش‌های دولت‌ها برای ایجاد بی‌ثباتی در بریتانیا و دیگر کشورهای اروپایی است.

خروج از بریتانیا برای پیوستن به داعش

براساس این گزارش احیای داعش در افغانستان باعث از سرگیری تلاش‌های این گروه اسلام‌گرا برای صدور تروریسم شده و تعداد بریتانیایی‌هایی که به دنبال سفر به خارج از کشور برای یادگیری از این گروه هستند، «قدری افزایش یافته است».

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها
خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد

شنیداری

پادکست‌ها