بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل روز یکشنبه ۱۷ تیر تاکید کرد هرگونه توافق برای برقراری آتشبس در نوار غزه، باید به اسرائیل اجازه دهد تا زمان تحقق اهدافش، به جنگ ادامه دهد.
نتانیاهو به طور مکرر نابودی حماس، آزادی گروگانهای در بند این گروه و حصول اطمینان از رفع تهدیدهای امنیتی در غزه را از اهداف اصلی اسرائیل در مناقشه کنونی برشمرده است.
او روز یکشنبه گفت: «طرحی که اسرائیل با آن موافقت کرده و از سوی رییس جمهوری بایدن نیز مورد استقبال قرار گرفته است، به اسرائیل اجازه میدهد تا گروگانها را بدون نقض سایر اهداف جنگ بازگرداند.»
بایدن روز ۱۱ خرداد از طرحی سه مرحلهای برای توقف درگیریها در غزه خبر داد و گفت این توافق میتواند زمینه را برای آزادی گروگانهای اسرائیلی و پایان جنگ فراهم آورد.
حماس در ابتدا این طرح را نپذیرفت و خواهان اعمال تغییراتی در آن شد. این گروه نهایتا از درخواست اصلی خود مبنی بر اینکه توافقنامه پیشنهادی، اسرائیل را متعهد به پذیرفتن آتشبس دائمی کند، صرفنظر کرد.
بر اساس پاسخ حماس به طرح روی میز برای توقف درگیریها، مذاکرات در خصوص برقراری آتشبس دائمی در طول شش هفته نخست اجرای این طرح ادامه خواهد یافت.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع مطلع نوشت ویلیام بِرنز، رییس سیآیای روز چهارشنبه ۲۰ تیر به دوحه سفر خواهد کرد تا با محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر قطر و مقامهای اطلاعاتی ارشد اسرائیل و مصر دیدار کند.
شبکه القاهرهنیوز هم گزارش داد برنز هفته جاری به همراه یک هیات اسرائیلی عازم مصر خواهد شد تا درباره طرح آتشبس به بحث و تبادل نظر بپردازد.
اعضای حماس ۱۵ مهر سال گذشته (هفتم اکتبر) با حمله به جنوب اسرائیل حدود هزار و ۲۰۰ نفر را کشته و بیش از ۲۵۰ تن را گروگان گرفتند.
اسرائیل در واکنش به این تهاجم، عملیات نظامی گستردهای را در نوار غزه آغاز کرد. حزبالله، از گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه، در حمایت از حماس وارد این مناقشه شد و درگیریهای شدید و مرگبار در غزه و همچنین مرز اسرائیل و لبنان در طول ۹ ماه گذشته، منطقه را به بیثباتی کشانده است.
کییر استارمر، نخستوزیر جدید بریتانیا روز ۱۷ تیر در در گفتوگوهای جداگانهای با نتانیاهو و محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین بر ضرورت توقف فوری درگیریها در منطقه تاکید کرد.
استارمر همچنین افزایش درگیریها میان ارتش اسرائیل و حزبالله لبنان را «بسیار نگرانکننده» خواند و از همه طرفهای درگیر خواست «با احتیاط» عمل کنند.
بنا بر اعلام وزارت بهداشت حماس، درگیریها در غزه تاکنون جان دستکم ۳۸ هزار و ۱۵۳ فلسطینی را گرفته است. ۸۷ هزار و ۸۲۸ تن دیگر نیز در این بازه زمانی زخمی شدهاند.