درحالی که در ۴ ماه گذشته، شادی نکردن پس از گل و یا انجام حرکاتی نمادین برای همراهی با خیزش انقلابی مردم ایران توسط بازیکنان فوتبال، به عاملی برای تحتفشار گذاشتن فوتبالیستها بدل شده است، فدراسیون فوتبال در یک تکذیبه، فشار به بازیکنان فوتبال را تکذیب کرده است؛ «مقرراتی نداریم!»
روز یکشنبه و در پی مصاحبه رضا شکاری بعد از بازی با تراکتور تبریز، باشگاه گل گهر اعلام کرد این بازیکن جهت ادای توضیحات به کمیته انضباطی باشگاه فراخوانده شد و تا تعیین تکلیف نهایی از حضور در ترکیب تیم فوتبال گلگهر، محروم خواهد بود. شکاری در این بازی گل زده بود و خوشحالی هم نکرد.
رضا شکاری، هافبک ۲۴ ساله تیم گلگهر سیرجان در مصاحبه پس از بازی این هفته مقابل تراکتور و گلزنی در این بازی گفت: «اصلا میلی به فوتبال نداریم، وضعیت مملکت ما خراب است و به اجبار بازی میکنیم. پس از گل به خاطر مردم داغدار شادی نکردم.»
شکاری پس از احضار به کمیته انضباطی باشگاه، گفت: «متاسفانه برخی خبرنگاران بر خلاف رسالت خبری خود، مصاحبه ای تقطیع شده از من پخش کردند که حرفهای کامل من نبود که باعث برداشتهای متفاوتی شد. اگر سو برداشتهایی از این مصاحبه تقطیع شده صورت گرفته، عذرخواهی میکنم.»
فیفا کجاست؟
محرومیتهای بازیکنان فوتبال پس از همراهی با مردم در جریان مسابقات، اتفاق تازهای نیست. تکرار چنین رفتاری با فوتبالیستها با واکنش صادق زیباکلام، استاد دانشگاه مواجه شد.
او با اشاره به ماجرای رضا شکاری نوشته: فدراسیون فوتبال ایران ظاهراً شادی بعد از زدن گل را جز مقرارت فوتبال نموده و بازیکنان میبایستی بعد از زدن گل، حتماً ابراز شادی کنند. جناب «رضا شکاری»، بازیکن تیم فوتبال «گلگهر سیرجان» بعد از زدن گل به تیم همیشه قهرمان «تراکتورسازی تبریز»، بمنظور همدردی با مردم، از ابراز شادی خودداری میکند. ظاهراً تصمیمات انضباطی برایش در نظر گرفته شده.»
زیباکلام نوشته: «فیفا هنوز از داستان پروندۀ ممانعت از حضور بانوان ایران در ورزشگاهها خلاص نشده، که حالا با پروندۀ جدیدی از کشورمان روبرو خواهد شد. اگر بازیکنی بههر دلیلی نخواست بعد از زدن گل شادمانی کند، آیا مسئولین باشگاهی و فدراسیون غرورآفرین فوتبال ایران میتوانند او را مجازات نمایند؟»
فدراسیون فوتبال مطابق انتظار، پاسخ این نقد را چنین داده است: «با احترام به اظهارنظرهای مختلف درباره ورزش پرطرفدار فوتبال و به ویژه اظهارات منتسب به جامعه محترم دانشگاهی کشور، به اطلاع عموم می رساند فدراسیون فوتبال هیچ دستورالعملی در حوزه شادی گل یا عدم شادی گل بازیکنان نداشته است. مقتضی است، افراد مختلف پیش از اعلام نظر درباره مسائل تخصصی با اطلاعات بیشتری اقدام کنند.»
ورزشکاران را کنترل کنید
این تکذیب فدراسیون فوتبال درحالی است که پیشتر در اسنادی که به دست ایران اینترنشنال رسیده بود، حراست وزارت ورزش و جوانان در نامهای با مهر خیلی محرمانه از فدراسیون ها و تمام ادارات ستادی و استانی خواسته بود از حرکات نمادین ورزشکارانی که با اعتراضات همراهی میکنند، جلوگیری کنند.
حراست وزارت ورزش و جوانان خواسته بود فدراسیونهای ورزشی «تدابیر لازم و با استفاده از همه ظرفیتهای خود از همسویی ایشان با اغتشاشات اخیر جلوگیری به عمل آید.»
در پی آن سازمان لیگ فوتبال این نامه را که ۲۳ آذر ۱۴۰۱ و چند روز پیش از شروع دوباره مسابقات لیگ برتر تنظیم و ابلاغ شده، به همه مدیران باشگاههای فوتبال در سطوح مختلف ارسال کرد.
در بیش از ۴ ماه گذشته، ورزشکاران ایرانی در سطوح مختلف با خیزش سراسری ایرانیان همراه شدهاند؛ نداشتن شادی پس از گل و یا سکوت، نخواندن سرود جمهوری اسلامی، اجرای پرفورمنسهای از پیش طراحی شده مثل اجرای بریدن مو، نشستن مانند خدانور لجعهای، اعدام نمادین و ... از جمله نمادهای همراهی ورزشکاران با مردم معترض علیه جمهوری اسلامی بوده است.
مهدی قایدی یکی از بازیکنانی است که در پس از گلزنی، شادی نکرد و درباره آن گفت: «الان دغدغه مردم فوتبال نیست، پس در مورد فوتبال صحبتی ندارم. به موقعش درباره فوتبال صحبت میکنیم و خوشحالی میکنیم.» چند روز بعد قوه قضاییه در یک پروندهسازی صریح، اعلام کرد قایدی را در یک پارتی بازداشت کرده است!
از سوی دیگر چندی پیش روزنامه جوان، وابسته به سپاه پاسداران در یادداشتی به فوتبالیستهایی که در شروع دوباره مسابقات لیگ برتر شادی پس از گل نداشتند، تاخت: «ظاهراً فوتبالی جماعت همچنان میخواهد «نفهمند.». این جماعت از خود متشکر که کوچکترین دستاوردی هم برای ورزش کشور ندارند و صرفاً از جیب مردم و بیتالمال میلیاردی دریافت میکنند نزدیک به سه ماه است که هر طور توانستهاند آب به آسیاب دشمنان قسمخورده کشور و مردم ریختهاند و در برابر حقیقت خود را به نفهمیدن زدهاند.»
سانسور میکنیم
پس از خیزش انقلابی مردم در ایران، دربی استقلال و پرسپولیس که در ورزشگاه بدون تماشاگر آزادی با تساوی ۲ - ۲ به پایان رسید، بازیکنان هر دو تیم پس از گلزنی روی گلها شادی نکردند. در اتفاقی عجیب صداوسیمای جمهوری اسلامی صحنه شادی نکردن بازیکنان را سانسور کرد.
به طور مشخص پس از آنکه ارسلان مطهری گل دوم استقلال را به ثمر رساند، با دستانی بالا و در حال اشک ریختن از شادی گلزنی آن هم در دربی امتناع کرد تا تلویزیون جمهوری اسلامی این صحنه را در پخش زنده سانسور کند.
همچنین سعید پیرامون در فینال جام بین قاره ای فوتبال ساحلی، در حمایت از خیزش انقلابی مردم، به شکل نمادین موهایش را قیچی کرده بود، به اردوی تیم ملی دعوت نشد. همچنین بازیکنان تیم ملی فوتبال ساحلی پس از گلزنی در این رقابت ها شادی نکردند و سرود جمهوری اسلامی را هم نخواندند.
نکته قابل توجه در لیست منتشر شده، دعوت نشدن سعید پیرامون، مصطفی کیانی و محمد احمدزاده به این اردو است.
جالب اینکه اتحادیه اروپا همین دیروز حمید سجادی، را به دلیل سرکوب ورزشکاران تحریم کرد. در بیانیه جدید اتحادیه اروپا برای تحریم ۱۸ شخصیت و ۱۹ نهاد ایرانی نام حمید سجادی، وزیر ورزش به دلیل نقش او در ساکت کردن ورزشکاران آمده است: «وزیر ورزش ایران، از صحبت کردن ورزشکاران ایرانی علیه سرکوب اعتراضات جلوگیری کرده.»