درحالی که «استقلال» و «پرسپولیس» تا همینجای فصل بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان از جیب هواداران برداشتهاند تا خرج بدهیها کنند و گفته شده تا پایان فصل استقلال حداقل باید ۶۰۰ میلیارد دیگر بدهد، در بودجه ۱۴۰۲، تنها ۲۴۳ میلیارد تومان از درآمد حق پخش برای ورزش ایران پیشبینی شده است.
دولت ابراهیم رئیسی هفته پیش بودجه ۱۴۰۲ را به مجلس داد. در این بودجه آشفته آمده که رقم ۲۴۳ میلیارد تومان درآمد از طریق پخش مسابقات ورزشی کسی میشود. این عدد باید به صورت ۷۰-۳۰ بین صداوسیما و وزارت تقسیم شود و این دو نهاد باید این پول را به خزانه دولت واریز کنند تا به دست ۵۲ فدراسیون ورزشی برسد!
جالب اینجاست که نه تنها این درآمد حدود یک چهارم از عدد ۳۱۵ میلیارد تومانی بودجه ۱۴۰۱ که البته گفته شده معلوم نیست به چه کسی رسیده، کمتر است، که حتی مشخص نیست از کدام منبع باید تامین شود و البته یک نکته مهم؛ این درآمد ناچیز اگر وجود خارجی داشته باشد، باید بین ۵۲ فدراسیون پخش شود و نه باشگاههای فوتبال.
در حالی که رقبای منطقهای فوتبال ایران مثل عربستان سعودی با بودجههای هنگفت رونالدو را به لیگ خود آوردهاند و برای دیگر ستارههای فوتبال جهان نقشه میکشند، اما صدا و سیمای جمهوری اسلامی در سالهای گذشته هیچگاه حاضر نشده ریالی از درآمدهای خود از پخش مسابقات ورزشی را به باشگاه بپردازد، ایندرحالی است که در همهجای دنیا حق پخش، بزرگترین منبع درآمد عمده رشتههای ورزشی است.
چه کسی گفت ۲۴۳ میلیارد؟
روزنامه اعتماد در پیگیری این موضوع نوشته که نه مقامات وزارت ورزش، نه فدراسیون فوتبال و نه نمایندگان مجلس نمیدانند فرمولی که در نهایت به عدد ۲۴۳ میلیارد ختم شده چه بوده.
نمایندگان مجلس در این زمینه اظهار بیاطلاعی میکنند. همینطور تعدادی از مقامات وزارت ورزش هم گفتند اطلاع دقیقی از این موضوع ندارند. برنا فیروزی سرپرست معاونت توسعه و مدیریت منابع وزارت ورزش و جوانان هم حاضر به پاسخگویی در این زمینه نشده است.
از فدراسیون فوتبال هم کسی دراینباره خبری ندارد. هدایت ممبینی دبیرکل فدراسیون فوتبال هم البته حاضر به اظهارنظر رسمی در این زمینه نشده است.
محمدرضا کشوریفر، سرپرست سازمان لیگ هم در پاسخ به این سوال که آیا با سازمان لیگ جلسهای برگزار شده یا رایزنی صورت گرفته یا خیر، گفت: «نه! با ما در این زمینه حرف زده نشد و جلسهای در این زمینه نداشتیم.»
کشوریفر البته گفته که لیگ فوتبال ایران بیش از ۲۴۳ میلیارد میارزد.
به هرحال هیچکس حاضر نیست بگوید این رقم از کجا آمده است و احتمال میرود رقم پیشنهادی صدا و سیما به دولت رئیسی باشد. در سالهای گذشته مدیران استقلال و پرسپولیس در زمانهایی برای گرفتن حق پخش، جلوی ورود دوربینهای صدا و سیما را به استادیوم آزادی گرفتهاند، هرچند تلاش بیفرجامی بوده است.
آب در هاون کوبیدن است
صادق درودگر، عضو سابق هیات رییسه سازمان لیگ و مدیر بازاریابی این نهاد میگوید که: «در نظام و حاکمیت در مورد مساله حق پخش حساسیت وجود دارد و اصلا اجازه نمیدهند این کار انجام شود. هیچ وقت حق پخش داده نشده و داده نخواهد شد مگر اینکه فیفا ورود کند. والا اگر فیفا ورود نکند هیچ کس قدرت این را که بخواهد دنبال چنین کاری برود، ندارد. در این کشور حق پخش قابل تصور نیست.»
به گفته او عدد ۲۴۳ میلیارد تومان برای درآمد پخش مسابقات ورزشی «خرج یک ماه فوتبال هم نیست.»
درودگر به اعتماد گفته درآمد ۳۱۵ میلیارد تومانی حق پخش در بودجه ۱۴۰۱ «به فوتبال که نرسید و به خود وزارت ورزش هم همینطور.»
پرسپولیس زیانده شد، استقلال سربهسر!
میزان درآمد، هزینه و داراییهای جاری دو شرکت ورزشی فرهنگی پیروزی (پرسپولیس) و استقلال بر اساس لایحه بودجه سال ۱۴۰۲برآورد شد، اعداد و ارقامی که با توجه به درآمدهای دو باشگاه در سال جاری قابل تامل است؛ در بخش بودجه شرکت های دولتی سودده و سربهسر در سال ۱۴۰۱ نام شرکت ورزشی فرهنگی استقلال به چشم میخورد و در بخش بودجه شرکتهای دولتی زیانده نام شرکت ورزشی فرهنگی پیروزی (پرسپولیس) درج شده است.
دولت میزان درآمد پرسپولیس را معادل ۳۹۱ میلیارد و ۳۶۰ میلیون تومان و هزینه های آنرا معادل ۳۹۱ میلیارد و ۴۶۰ میلیون تومان لحاظ اعلام کرده است و در بخش دارایی های جاری میزان ذخایر و اندوخته ها معادل ۷۹۶ میلیون و هشتصد هزار تومان اعلام شده است.
دولت میزان درآمد استقلال را معادل ۶۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان و هزینههای آنرا معادل ۶۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان برآورد کرده است و در بخش داراییهای جاری میزان ذخایر و اندوختهها معادل ۲۰ میلیون تومان است.
اما نکته قابل تامل اعداد و ارقام مشخص شده در لایحه بودجه ۱۴۰۲ همانند بودجه ۱۴۰۱ است!